Emil Pop

Emil Pop

Drumeții

Sunteți, indiferent încotro ați decide să vă îndreptați când ieșiți din pensiune, în locul geometric perfect pentru drumeții.
Dacă porniți într-o plimbare lejeră prin sat, printre pajiștile cu flori sălbatice ale căror denumiri poate nu le-ați știut niciodată, sunteți într-o drumeție blândă, senină, reconfortantă.
Dacă ați pornit spre un loc anume, numit oficial “obiectiv turistic” – recomandat poate de vreun prieten, sau despre care veți fi citit câte ceva pe net – sunteți într-o drumeție alertă, focalizată, al cărei scop e cunoașterea.

Detalii despre ce puteți vizita, aici.

Dacă însă aveți curiozitatea neobișnuită de a reintra în contact cu viața care încă mai palpită, nealterată de intervenția civilizatoare a omului, în ariile protejate – și care e spectaculoasă prin însăși firescul ei – sunteți, vreți-nu-vreți, într-o drumeție de aliniere cu lumea simplă pe care nu mai vrem, ca oameni, s-o stăpânim, ci din care ne dorim, câteodată, să fim din nou parte.

Detalii despre patrimoniul natural din zonă, aici.

Câteva din cele mai frecventate trasee turistice care accesează ariile naturale protejate aici.

Sat Mara– Valea Hopșia – Masa de Piatră – Rezervaţia Creasta Cocoşului, marcat cu cruce albastră, parcurgerea traseului de dificultate medie pe drum forestier și potecă, lung de 12 km, durează între 4 și 5 ore.

Breb – Tăul Morărenilor –Drumul Măriuței – Masa de Piatră – Rezervația Creasta Cocoșului, marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate medie pe drum forestier și potecă, lung de 8,5 km, durează între 3 și 4 ore.

Sat Mara – Valea Crivini – Cheile Tătarului – Poiana Brazilor- Tăul lui Dumitru, marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate ușoară pe drum de macadam și potecă, lung de 24 km, durează între 7 și 9 ore.

Hoteni – Tăurile de la Hoteni , marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate ușoară pe drum de țară și potecă, lung de 2 km, durează 0,5 ore.

Sat Șugatag – Iezerul Mare – Poiana Tătaru – Cheile Tătarului – Valea Marei – sat Mara, parcurgerea traseului de dificultate medie, pe drum forestier și macadam de dificultate medie, lung de 20 km.

Pentru a fi mai aproape de natură și pentru o experiență ecoturistică completă, în care viața satului să vi se dezvaluie în detaliu, puteți alege drumețiile ușoare în jurul satelor.

Concepute pentru a fi parcurse în orice anotimp, de către toți turiștii, sunt potrivite și pentru copii sau seniori, necesită doar un echipament de trekking și, în funcție de vreme, protecție împotriva ploii sau a soarelui prea puternic.

Traseu Budești – Popasul La Fogădău – Borcutul Breb – Măgura Popii – Drumul Mlăci – Groapa Botencii, marcat cu cruce galbenă, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5,8 km, durează 1,5 -2 ore. Descarcă coordonate traseu.

Traseu Breb: Breb – Valea Breboaia – Cimitirul Evreiesc – Dealul Muncelu – Podul de Piatră – Valea Breboaia – Breb, marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5 km, durează 2,5-3 ore. Descarcă coordonate traseu.

Traseu Desești:  Desești – terasamentul căii ferate înguste – biserica de lemn Sf. Paraschiva, patrimoniu UNESCO – Râul Mara – Dâmbul Frumos – Valea Măreasca – Râul Mara – Desești, marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 6,3 km, durează 3-3,5 ore. Descarcă coordonate traseu

Traseu Călinești: Călinești – ulița Popii – Culmea Gruiet – Ponorele- ulița Popii – Călinești,  marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5,1 km, durează 2-2,5 ore. Descarcă coordonate traseu.

Și apoi mai sunt, bineînțeles, drumețiile care ne îmbogățesc, ne fac să înțelegem mai mult:

MERGEȚI ÎN BREB, dacă vreți să vedeți casele tradiționale maramureșene care încă mai supaviețuiesc în zonă; mergeți și în BUDEȘTI și CĂLINEȘTI, pe ulițele laterale, și uitați-vă la porțile maramureșene în care sunt cioplite simboluri ancestrale – soarele, colții de lup, arborele vieții și funia. Valea Cosăului încă păstrează insule intacte de arhitectură tradițională – depotrivă construcții de lemn și mostre de inginerie țărănească.

MERGEȚI, APOI, PE DRUMUL MOȘTENIRII MARAMUREȘENE – drumul verde de 88 de km special creat pentru drumeții și biciclete, pe care se înșiră, ca-ntr-o salbă, obiectivele turistice importante din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului – precum monumente ale naturii și zone naturale protejate, obiective arhitecturale reprezentative pentru cultura lemnului. Îl puteți face pe îndelete, în mai multe zile – nu-i grabă.

Dacă simțiți că o astfel de călătorie v-ar îmbogăți vacanța, luați legătura cu Greenway Tour.

ALTFEL, CEREȚI CU ÎNCREDERE INFORMAȚII ȘI SFATURI de la proprietarul pensiunii la care sunteți cazat; el e cel care știe zona și vă va spune ce anume puteți vizita – în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, de condiția fizică și de preferințe.

O SOLUȚIE ALTERNATIVĂ e și aceea de a lua legătura, din timp, cu ghizii autorizați din zonă – ei vă pot face un traseu personalizat, pliat exact pe dorințele și nevoile voastre.

IMPORTANT DE ȘTIUT: Aveți grijă, în afara satelor, să nu vă apropiați prea mult de stâne. Câinii de stână sunt pe cât de frumoși, pe-atât de neînduplecați – pentru că rostul lor pe lume e să apere stâna, cu credință, de tot ce înseamnă “străini”, vă vor lătra cu o ferocitate pe care n-ați întâlnit-o niciodată la câinii trăiți printre oameni. Nu vă speriați, dar nici nu vă apropiați de ei – strigați de îndată la cioban; el e singurul de care câinii ascultă.