Drumeții
Sunteți, indiferent încotro ați decide să vă îndreptați când ieșiți din pensiune, în locul geometric perfect pentru drumeții.
Dacă porniți într-o plimbare lejeră prin sat, printre pajiștile cu flori sălbatice ale căror denumiri poate nu le-ați știut niciodată, sunteți într-o drumeție blândă, senină, reconfortantă.
Dacă ați pornit spre un loc anume, numit oficial “obiectiv turistic” – recomandat poate de vreun prieten, sau despre care veți fi citit câte ceva pe net – sunteți într-o drumeție alertă, focalizată, al cărei scop e cunoașterea.
Dacă însă aveți curiozitatea neobișnuită de a reintra în contact cu viața care încă mai palpită, nealterată de intervenția civilizatoare a omului, în ariile protejate – și care e spectaculoasă prin însăși firescul ei – sunteți, vreți-nu-vreți, într-o drumeție de aliniere cu lumea simplă pe care nu mai vrem, ca oameni, s-o stăpânim, ci din care ne dorim, câteodată, să fim din nou parte.
Câteva din cele mai frecventate trasee turistice care accesează ariile naturale protejate aici.
Sat Mara– Valea Hopșia – Masa de Piatră – Rezervaţia Creasta Cocoşului, marcat cu cruce albastră, parcurgerea traseului de dificultate medie pe drum forestier și potecă, lung de 12 km, durează între 4 și 5 ore.
Breb – Tăul Morărenilor –Drumul Măriuței – Masa de Piatră – Rezervația Creasta Cocoșului, marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate medie pe drum forestier și potecă, lung de 8,5 km, durează între 3 și 4 ore.
Sat Mara – Valea Crivini – Cheile Tătarului – Poiana Brazilor- Tăul lui Dumitru, marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate ușoară pe drum de macadam și potecă, lung de 24 km, durează între 7 și 9 ore.
Hoteni – Tăurile de la Hoteni , marcat cu cruce roșie, parcurgerea traseului de dificultate ușoară pe drum de țară și potecă, lung de 2 km, durează 0,5 ore.
Sat Șugatag – Iezerul Mare – Poiana Tătaru – Cheile Tătarului – Valea Marei – sat Mara, parcurgerea traseului de dificultate medie, pe drum forestier și macadam de dificultate medie, lung de 20 km.
Pentru a fi mai aproape de natură și pentru o experiență ecoturistică completă, în care viața satului să vi se dezvaluie în detaliu, puteți alege drumețiile ușoare în jurul satelor.
Concepute pentru a fi parcurse în orice anotimp, de către toți turiștii, sunt potrivite și pentru copii sau seniori, necesită doar un echipament de trekking și, în funcție de vreme, protecție împotriva ploii sau a soarelui prea puternic.
Traseu Budești – Popasul La Fogădău – Borcutul Breb – Măgura Popii – Drumul Mlăci – Groapa Botencii, marcat cu cruce galbenă, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5,8 km, durează 1,5 -2 ore. Descarcă coordonate traseu.
Traseu Breb: Breb – Valea Breboaia – Cimitirul Evreiesc – Dealul Muncelu – Podul de Piatră – Valea Breboaia – Breb, marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5 km, durează 2,5-3 ore. Descarcă coordonate traseu.
Traseu Desești: Desești – terasamentul căii ferate înguste – biserica de lemn Sf. Paraschiva, patrimoniu UNESCO – Râul Mara – Dâmbul Frumos – Valea Măreasca – Râul Mara – Desești, marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 6,3 km, durează 3-3,5 ore. Descarcă coordonate traseu.
Traseu Călinești: Călinești – ulița Popii – Culmea Gruiet – Ponorele- ulița Popii – Călinești, marcat cu drumețul roșu, parcurgerea traseului de dificultate ușoară, cu o lungime de 5,1 km, durează 2-2,5 ore. Descarcă coordonate traseu.
Și apoi mai sunt, bineînțeles, drumețiile care ne îmbogățesc, ne fac să înțelegem mai mult:
MERGEȚI ÎN BREB, dacă vreți să vedeți casele tradiționale maramureșene care încă mai supaviețuiesc în zonă; mergeți și în BUDEȘTI și CĂLINEȘTI, pe ulițele laterale, și uitați-vă la porțile maramureșene în care sunt cioplite simboluri ancestrale – soarele, colții de lup, arborele vieții și funia. Valea Cosăului încă păstrează insule intacte de arhitectură tradițională – depotrivă construcții de lemn și mostre de inginerie țărănească.
MERGEȚI, APOI, PE DRUMUL MOȘTENIRII MARAMUREȘENE – drumul verde de 88 de km special creat pentru drumeții și biciclete, pe care se înșiră, ca-ntr-o salbă, obiectivele turistice importante din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului – precum monumente ale naturii și zone naturale protejate, obiective arhitecturale reprezentative pentru cultura lemnului. Îl puteți face pe îndelete, în mai multe zile – nu-i grabă.
Dacă simțiți că o astfel de călătorie v-ar îmbogăți vacanța, luați legătura cu Greenway Tour.
ALTFEL, CEREȚI CU ÎNCREDERE INFORMAȚII ȘI SFATURI de la proprietarul pensiunii la care sunteți cazat; el e cel care știe zona și vă va spune ce anume puteți vizita – în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, de condiția fizică și de preferințe.
O SOLUȚIE ALTERNATIVĂ e și aceea de a lua legătura, din timp, cu ghizii autorizați din zonă – ei vă pot face un traseu personalizat, pliat exact pe dorințele și nevoile voastre.
IMPORTANT DE ȘTIUT: Aveți grijă, în afara satelor, să nu vă apropiați prea mult de stâne. Câinii de stână sunt pe cât de frumoși, pe-atât de neînduplecați – pentru că rostul lor pe lume e să apere stâna, cu credință, de tot ce înseamnă “străini”, vă vor lătra cu o ferocitate pe care n-ați întâlnit-o niciodată la câinii trăiți printre oameni. Nu vă speriați, dar nici nu vă apropiați de ei – strigați de îndată la cioban; el e singurul de care câinii ascultă.