Participare la sărbătorile locale

Maramureșenii țin cu sfințenie, prin post și rugăciune, sărbătorile creștine, care aici se împletesc cu ritualuri şi credinţe populare, cu tradiţii agrare şi deseori sunt însoţite de evenimente unde se „joacă” şi se „horeşte”. Pe lângă vechile obiceiuri de Anul Nou, de Florii, de Paşte, de Rusalii, de Sf. Mărie, de Crăciun şi de alte mari sărbători creştine, există câteva evenimentele laice cu tradiţie, care încă se organizează an de an în Maramureş. Iată câteva dintre ele:

 

1. Tânjaua Hotenarilor

CE ESTE: Unul dintre cele mai vechi obiceiuri maramureșene, Tânjaua Hotenarilor – semnalată pentru întâia oară în anul 1870 – sărbătorește primul om din sat care a ieșit la arat.

CÂND: În prima duminică din luna mai

UNDE: Hoteni

 

2. Jocul la șură

CE ESTE: Joc cu ceterași la care participă tot satul

CÂND: În august, în trei zile consecutive de duminică

UNDE: Breb, Sat Șugatag și Hoteni

 

3. Nu vă uitaţi că-s micuţ

CE ESTE: Sărbătoare pentru cei mici; sunt invitate să cânte şi să joace, în frumosul sat de pe Valea Cosăului, ansambluri de copii din toate zonele Maramureşului

CÂND: prima și a doua zi de Rusalii

UNDE: Budești

 

4. Festivalul gulașului

CE ESTE: Competiție între bucătari amatori și profesioniști care se întrec pentru a găti cel mai gustos gulaș – mâncarea tradițională maghiară. Cuvântul “gulaș” înseamnă, în maghiară, “păstor de vite”, iar prima rețetă care explică cum se prepară acest fel de mâncare datează din secolul al XVIII-lea. Rețeta s-a păstrat foarte bine în timp: ingredientele și felul în care acestea sunt combinate au rămas aproape neschimbate. După competiție, în urma căruia e desemnat câștigătorul, toată lumea bea o horincă și gustă bucatele.

CÂND: august

UNDE: Ocna Șugatag

 

5. Festivalul datinilor şi tradiţiilor de iarnă

CE ESTE: Un eveniment organizat în fiecare an, din 1968 încoace, a cărui menire e de a conserva și transmite mai departe obiceiurile și datinile de iarnă; pe lângă maramureșeni, la festival vin și păstrători ai obiceiurilor din alte regiuni ale țării, îndeosebi din Bistriţa-Năsăud, Ţara Oaşului, Bucovina, Ucraina dar şi din Banat, Dobrogea, Oltenia.

CÂND: 27 decembrie

UNDE: Sighetu Marmației