Sebastian Petras

Emil Pop

Village Hotel

Village Hotel

Emil Pop

Pachete turistice

Eco Maramureș – extinderea orizontului cultural

Redescoperă-te  într-o zonă arhaică spectaculară, plină de pace, unde lemnul ne povestește istoria locului inclus în patrimoniul UNESCO.  Pătrunde mai adânc în sălbăticie pentru a descoperi moștenirea nedivulgată a ultimelor păduri virgine, unde lupul și ursul își fac propriile reguli, chiar aici, în centrul Europei.

Sejur de 8 zile, începând de la Cluj Napoca, pentru grupuri de 12-14 persoane.

Tarif: va fi calculat în funcție de mărimea grupului, vă rugăm contactați turoperatorul Greenway Tour

 

Pachetul include:

Mic dejun, cină și 7 nopți de cazare în camere duble, la hotel de 4 stele și la pensiuni de 3 stele, ghid turistic și transport pe durata sejurului cu pornire de la aeroportul Cluj Napoca, taxele de intrare la obiectivele turistice și contribuția la activitatea de conservare a WWF din zona vizitată.

 Ziua 1, 2 și 3 – Păduri virgine și urși – Moștenirea Carpaților

Vom descoperi pădurile virgine din Munții Țibleș, ce găzduiesc ultimii giganți din Maramureș – arbori cu vârste de peste 300 de ani îmbrățișând roci masive și pante abrupte, ca acum 1000 de ani, cu specii de plante și animale de mult pierdute în alte zone ale Europei.

Incluse în patrimoniul mondial UNESCO, aceste păduri fac parte din ariile naturale protejate în Romania de către WWF. La lăsatul serii, ne vom deplasa la observatorul de la Băiuț, unde vom urmări activitatea  vieții sălbatice – un moment potrivit de a-ți îmbunătăți cunoștințele despre urși.

Cazarea se va face la o pensiune din Suciul de Sus.

Ziua 4, 5 și 6 – Cultura lemnului în zonele rurale ale Maramureșului

În aceste zile vă vom introduce în cultura lemnului care a dat naștere identității Maramureșului – porți sculptate din lemn masiv, bisericile de lemn din patrimoniul UNESCO, instalații tehnice țărănești acționate de apă – vei fii martorul  ingeniozității construcțiilor din lemn al satelor de pe valea râurilor Mara și Cosău. O să avem privilegiul să experimentăm direct viața tradițională vizitând gospodăriile tărănești, degustări de ”horincă” la o pălincile locală și răsfăț cu mâncare delicioasă făcută în casă.

Printr-o plimbare plăcută  între sate, în fânețele  pline cu flori, vom avea  nenumărate oportunități pentru fotografierea naturii și explorarea spectacolului rural și al peisajului cultural.

Cazarea se va face la o pensiune din Breb. 

 Ziua 7 – Reflecții și amintiri ale trecutului

O să călătorim în zona de graniță cu Ucraina, la Săpânța, pentru a vizita Cimitirul Vesel, unde inscripțiile de pe morminte celebrează viața prin picturi frumoase și umor blând. Această atitudine veselă în fața morții a fost un obicei dacic pre-creștin,  în care se credea în viața de după moarte, moartea fiind doar o ușă spre o nouă lume. În continuare o să vizităm Muzeul Victimelor Comunismului de la Sighetul Marmației. După descoperirea centrului istoric al orașului, cu timp alocat pentru suveniruri, o să ne îndreptăm spre Cluj Napoca. Cazarea se va face la Grand Hotel din Cluj Napoca.

 Ziua 8  – Cluj Napoca și întoarcerea acasă

Vom explora centrul orașului cu  arhitectura purtătoare de amintiri ale istoriei, după care ne vom îndrepta către aeroport pentru zborul spre casă.

Eco Maramureș – pentru exploratorii naturii

Aceast tur te va conduce în zonele sălbatice ale Carpaților Orientali, divulgând moștenirea nedezvăluită  ale ultimelor păduri virgine, unde lupii și urșii își fac propriile reguli. Vom deschide o ușă către viața arhaică din sate izolate, cu istorie locală, filozofie de viață, cultură și tradiții interconectate cu pădurea care îi înconjoară.

Sejur de 8 zile, începând de la Cluj Napoca, pentru grupuri de 12-14 persoane.

Tarif: va fi calculat în funcție de mărimea grupului, vă rugăm contactați turoperatorul Greenway Tour

 

Pachetul include:

  • excursie de o zi prin pădurile virgine din Munții Țibleș și observarea vieții sălbatice la lăsatul serii,
  • o drumeție de o zi spre Creasta Cocoșului,
  • două zile de ciclism pe malul râurilor Mara și Cosău,
  • două zile de drumeție în Maramureș și Munții Rodnei,
  • ghid și interpretare în limba engleză,
  • închirierea bicicletelor,
  • demipensiune și 7 nopți de cazare în camere duble la pensiuni din Maramureș și hotel în Cluj Napoca,
  • transportul pe perioada sejurului și,
  • contribuția la activitatea de conservare a WWF din zona vizitată

Ziua 1, 2 – Păduri virgine și observarea vieții sălbatice

Vom descoperi pădurile virgine din Munții Țibleș, ce găzduiesc ultimii arbori giganți din Maramureș și specii de plante și animale de mult pierdute în alte zone ale Europei.

Asistați de ghizi experimentați, lăsatul serii, va fi momentul perfect pentru descoperirea vieții sălbatice la observatorul de la Băiuț și de a-ți îmbogăți cunoștințele despre urși.

Cazarea se va face la o pensiune din Suciul de Sus.

 Ziua 3 – Drumeție la Creasta Cocoșului, monument al naturii

Una dintre cele mai spectaculoase arii protejate din regiune, cu formațiuni andezitice magnifice, ale unui monument al naturii, parte a unui crater vulcanic care a erupt acum nouă milioane de ani. Zona de culme este perfectă pentru a privi de sus Maramureșului istoric și păsările de pradă zburând deasupra pajiștilor și a pădurilor de fag din adâncul văilor. Cazarea se va face la o pensiune din Breb.

 Ziua 4,5 – Ciclism pe malul râurilor Mara și Cosău

Acest tur va dezvălui atracțiile naturii împreună cu moștenirea culturală a satelor așezate în acest peisaj de poveste.  Atracțiile zilei vor fi: biserica de lemn monument UNESCO din Budești, lacurile sărate și Rezervația Crăiasca din Ocna Șugatag, Mănăstirea Roșia construită din lemn și piatră în stil tradițional maramureșean.

Cazarea se va face la o pensiune din Breb.

 Ziua 6, 7 – Vârfuri înalte și viață sălbatică în Munții Maramureșului și Munții Rodnei

Două zile de drumeție în Carpații Orientali cu cazare la pensiune în Borșa.

Itinerarul zilei 6: Borșa – Vf.Știol (1611 m) – Lacul Izvorul Bistriței (1690 m) – Vârful Gărgălău (2158 m) – Șaua Cailor (1825 m) – Cascada Cailor-Borșa.

Itinerarul zilei 7: Pasul Prislop (Hanul Prislop 1413 m) – Fântâna Stanchii (1700 m) – Târnița Bălăsânii (rezervație de faună) – Pasul Prislop. După amiază, transfer la Cluj Napoca pentru cazare.

 Ziua 8 – Cluj Napoca și plecarea

Vom explora centrul orașului cu  arhitectura purtătoare de amintiri ale istoriei, după care ne vom îndrepta către aeroport pentru zborul spre casă.

Eco Maramureș – Povestea Lemnului

Ziua 1 – Păduri virgine

O zi de drumeție în pădurile virgine care găzduiesc ultimii arbori giganți din Maramureş. Pădurile seculare de la Strâmbu Băiuț sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre din Europa formate fără o influență umană semnificativă.

Pădurea are un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale – acestea au creat o  adevărată „civilizație a lemnului” în decursul timpului. Istoria, filozofia de viață și tradițiile din aceste sate sunt strâns legate de pădurea care le adăpostește. Ghidați de specialistul forestier, vom descoperi misterele pădurilor naturale ce odinioară acopereau marea majoritate a teritoriilor și vom înțelege rolul acestora ca sursă de inspirație, resursă și energie în viața localnicilor de-a lungul timpului.

Pădurile seculare de la Strâmbu Băiuț sunt eșantioane ale habitatelor naturale existente în regiune cu valoare de arhetip, unice în zona Munţilor Carpaţi, fiind incluse în patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua 2 – Civilizația lemnului

În această zi vom descoperi viaţa arhaică construită în lemn a Maramureșului, care mai persistă în unele locuri, într-o lume aflată în continuă schimbare. Vom parcurge pe jos satele Desești și Budești în căutarea elementelor de identitate arhitecturale ale acestor zone. Vom vizita două biserici de lemn folosite şi astăzi de localnici: biserica Sf. Parascheva din Desești (1770) și biserica Sf. Nicolae din Budești (1643) – ambele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.  Plimbându-ne pe ulițele satelor, vom descoperi simbolurile precreștine sculptate în lemnul masivelor porți maramureșene și vom afla mai multe despre ingenioasele instalaţii tehnice ţărăneşti din lemn, acţionate de apă.

Știai că micile clopuri maramureșene sunt și ele confecționate din material lemnos, mai precis din talaș? Ca să te convingi de măiestria transformării lemnului în cea mai purtată piesă a portului popular bărbătesc, vom poposi la meșterul de pe valea Cosăului care confecționează aceste clopuri și contribuie la păstrarea identității acestor locuri.

Mărimea grupului: minim 4 – maxim 12 persoane.

Pentru turiștii aflați deja în destinație, pachetul include: două zile de excursii ghidate, transport cu microbuz în ambele zile, cu punct plecare / întoarcere prestabilit. 

Pachetul nu include: mâncare și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 85 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           55 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           40 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

Pentru turiștii care își planifică vacanța în zonă, pachetul include: două zile de excursii ghidate, transport cu microbus în ambele zile, cu punct plecare / întoarcere prestabilit, o noapte de cazare cu demipensiune în rețeaua locală de ecoturism din Budești sau Desești.

Pachetul nu include: masa de prânz din ziua 1 și ziua 2 și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 120 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           90 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           75 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

Supliment single 15 Euro/persoană

Eco Maramureș – Povestea Lânii

Ziua 1 – Pe urmele lânii,  în natură

Drumeție de o zi la stână, la 1000 m altitudine, sub emblamaticul vârf Creasta Cocoșului din Masivul Gutâi. În această zi vei afla mai multe despre creșterea animalelor în satele destinației – vei intelege modul în care se organizează stânele, cum se pășunează, cum se mulg oile, vei descoperi rețete originale pentru prepararea cașului și a urdei și bineînțeles le vei putea degusta.

Vom urca apoi la Creasta Cocoșului, diadema de stâncă a Gutâiului – punctul de belvedere perfect din care vom urmări de la înălțime cel mai important coridor ecologic pentru viețuitoarele sălbatice din Carpați, parte a destinației Eco Maramureș.

Traseu de dificultate medie, cu plecare și sosire în Breb, cu o lungime totală de 22 km și diferență de nivel de +700 m.

Ziua 2 – Magia transformării

Vom explora satele de pe Valea Cosăului, vizitând gospodării și oameni harnici care transformă lâna în piese ale portului popular și în nelipsitele cergi și carpete ce împodobesc gospodăriile localnicilor din Maramureș. Pieptănată manual cu daracul ori mecanic cu foșalăul acționat de apa râului Cosău, lâna este împărțită în caiere, pusă pe furcă și toarsă manual de către femeile din sat. Păstrată în nuanțe naturale sau vopsită în culori vegetale după rețete străvechi, lâna este pusă în tiară și țesută de mâinile dibace ale localnicelor.

Pănura, țesătura obținută, este bătută în piuă două zile neîntrerupt pentru a se îndesa. Apoi, este spălată în vâltoare, fiind pregătită să devină îmbrăcăminte de iarnă: gube, cioareci și pieptare. Dacă ești curios, ești invitat să-ți încerci abilitățile la tors și la țesut. Vei putea lua cu tine amintiri… de lână: trăistuțe multicolore, papuci de casă sau cuverturi care să-ți țină de cald pe timpul iernii.  

 

Mărimea grupului: minim 4 – maxim 12 persoane.

 

Pentru turiștii aflați deja în destinație, pachetul include: două zile de excursii ghidate, prânzul la stână din ziua 1, transport cu microbuz în ziua 2.

Pachetul nu include: masa de prânz din ziua 2 și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 70 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           50 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           37 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

 

Pentru turiștii care-și planifică vacanța în zonă, pachetul include: două zile de excursii ghidate, prânz la stână în ziua 1, transport cu microbuz în ziua 2, o noapte de cazare cu demipensiune în rețeaua locală de ecoturism din Breb.

Pachetul nu include: masa de prânz din ziua 2 și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 110 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           90 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           80 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

Supliment single 15 Euro/persoană

Eco Maramureș – Povestea Fânului

Ziua 1 – Fânul în viața satului

O zi de tură în care vom descoperi şi fotografia viaţa rurală integrată în natură, pe valea Râului Mara. Plecarea în drumeție se face de la pensiunea Pintea Haiducul de unde vom urca pe terasamentul fostei căi ferate ce străbate zona de livezi și fânețe ale satului Desești, departe de forfota drumului. Vom descoperi aici natura lucrată de mâna omului din care se naște peisajul cultural aparte al Maramureșului cu clăile de fân răspândite cât vezi cu ochii. Vom intra în vorbă cu localnicii  care lucrează pământul și vom afla tainele făcutului de fân – de la cosit, greblat, întors, uscat la soare, înălțat în căpițe, în clăi, la urcat în car, transportat în șopru ori  în grajd și dat de hrană animalelor.

Vom traversa apoi Râul Mara pentru a ne întoarce la punctul de pornire prin terenurile agricole terasate și pajiștea satului.

Traseu de dificultate ușoară cu o lungime totală de 7,5 km.

Bonusul zilei – vizitarea bisericii de lemn Sf. Parascheva (1770) inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, care se află pe primul tronson al traseului parcurs.

Ziua 2 – Diversitatea de specii a fânețelor

Satul Breb – vom face o plimbare plăcută și vom fotografia fânețele pline cu flori în vecinătatea satului, bucurându-ne de mireasma îmbătătoare a aerului care te împresoară de peste tot. Este firesc să fie așa, căci iarba aceasta așternută la picioare nu este una oarecare, ci este o iarbă în care cresc zeci și sute de specii de flori, care n-au cunoscut nici pesticidele, nici îngrășămintele chimice. Și mai este și muzica fânețelor: cântările greierilor și ale albinelor, ascuțitul unei coase, scârțâitul carelor cu fân ce brăzdează câte un drum de țară.

Întorși în sat, ne vom delecta cu bucate tradiționale pregătite de socăcița satului, așezați tot în natură, în livada pregătită pentru turiști.

O zi în care ne vom încânta simțurile și ne vom documenta despre cum trăiesc în Maramureș albinele, cum se păstrează biodiversitatea pajiștilor, cum se păcălesc prin aceste locuri timpul, stresul și gălăgiile citadine.

Traseu de dificultate ușoară, lungime totală 6 km, cu plecare/întoarcere în Breb.

 

Mărimea grupului: minim 4 – maxim 12 persoane.

 

Pentru turiștii aflați deja în destinație, pachetul include: două zile de excursii ghidate cu punct plecare / întoarcere prestabilit,  masa de prânz de tip brunch în Breb în cea de-a doua zi a programului.

Pachetul nu include: masa de prânz din ziua 1, transport și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 50 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           40 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           35 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

 

Pentru turiștii care își planifică vacanța în zonă, pachetul include: două zile de excursii ghidate cu punct plecare / întoarcere prestabilit,  masa de prânz de tip brunch în Breb în cea de-a doua zi a programului

O noapte de cazare cu demipensiune în rețeaua locală de ecoturism din Breb.

Pachetul nu include: masa de prânz din ziua 1, transport și cheltuieli personale ale turiștilor

Tarif: 90 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           75 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane
           70 Euro pentru grupuri de 11-12 persoane

 

Supliment single 15 Euro/persoană

Servicii opționale disponibile: transport cu microbuz (la cerere).

Eco Maramureș – Păduri Virgine și Observarea Vieții Sălbatice

O zi de explorare a naturii – dedicată descoperirii pădurilor virgine care găzduiesc ultimii giganți din Maramureş – arbori de peste 500 de ani, îmbrățișând pante abrupte și roci masive în pădurea seculară, ca acum mii de ani. Regiunea este renumită pentru găzduirea celei mai mari populații de urși din Maramureș și pentru că este casă pentru specii de plante și animale demult dispărute în alte locuri din Europa.  Ghidați de specialistul forestier, vom descoperi misterele pădurilor naturale, care odinioară acopereau marea majoritate a teritoriilor din țara noastră și vom înțelege rolul acestora ca sursă de inspirație, resursă și energie în viața localnicilor, de-a lungul timpului.

Pădurile seculare de la Strâmbu Băiuț sunt unice în zona Carpaţilor Orientali – sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, ca rezultat al unei îndelungate evoluții naturale, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului.  Aceste păduri sunt incluse astăzi în patrimoniul Mondial UNESCO.

Întâlnirea cu ghidul și plecarea pe traseu se face de la izvorul cu apă minerală de pe Valea Poienii, pe drumul comunal DC56, din DJ109F spre Poiana Botizii. Lungimea totală a traseului de drumeție este de 8 km, din care drumul de acces de 5 km este de dificultate ușoară, poteca din pădurea virgină fiind de dificultate medie. 

După-masă să ne vom îndrepta către satul Băiuț (14 km), apoi vom urca cu mașina pe Valea Tocila pâna la observator (5 km), unde vom fi asistaţi de ghizi cu experiență în observarea faunei sălbatice din timpul serii.

Recomandări: echipamentul de munte este obligatoriu (bocanci, rucsac mic, apă, haine de protecție pentru vânt/ploaie); se va evita folosirea parfumurilor/deodorantelor puternic mirositoare.

 

Programul începe la 10:00 și se termină la căderea serii.

Mărimea grupului: minim 4 -maxim 10 persoane.

Tarif: 40 Euro pentru un grupuri de 4  persoane
          30 Euro pentru grupuri de 5-6 persoane
          25 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane   

Tariful include: drumeție în pădurile virgine incluse în patrimoniul UNESCO și observarea vieții sălbatice în timpul serii la observatorul din Băiuț, ghidaj specializat pe habitate forestiere și observare viață sălbatică.

Servicii opționale, neincluse în tarif: transport cu microbuz/mașină, prânz de tip picnic, la cerere.

Eco Maramureș – O Zi La Ferma Haiducului

Excursie de o zi la ferma familiei Dulf, instalată într-un peisaj mirific, în sânul naturii, la poalele Masivului Gutâi.

Vom porni în drumeție din satul Mara, de unde vom parcurge pe jos poteca de 2 km ce urcă prin pădure, în pantă lină, până la gospodăria tradițională cu animale crescute în libertate, păzite de sălbăticiunile din zonă  într-un mod strașnic de câinii familiei.  Vom face aicicunoștință cu activitățile zilnice ale lui Daniel și ale soției sale Dana – aceștia s-au mutat în natură și au dezvoltat această fermă din dorința de a avea acces la o alimentație mai sănătoasă și de a avea mai mult timp prețios pentru cele două fetițe ale lor.

În timpul zilei, puteți alege să participați la activitățile din gospodărie sau puteți explora natura ghidați de Daniel, în căutare de fructe de pădure, ciuperci și plante sălbatice folosite în delicioasele lor rețete culinare. Întorși la fermă, vom degusta aceste delicii: brânzeturi maturate, preparate tradiționale  din carne – cârnați, pastramă și slănină însoțite de un pahar de horincă. La desert ne vom încânta simțurile cu varietatea de dulcețuri pregătite de gazde, unse pe pâine proaspătă de casă. 

Dacă v-a plăcut, veți putea lua acasă amintiri delicioase din cămara gazdelor.

O zi memorabilă pentru iubitorii de natură și liniște, indiferent de vârstă, dar mai ales pentru copiii care pot interacționa cu animalele de la fermă, blânde și iubitoare de companie.

 

Mărimea grupului: minim 4 – maxim 10 persoane.

Tarif: 50 Euro pentru un grupuri de 4 – 6 persoane
           38 Euro pentru grupuri de 7-10 persoane

Pachetul include: transport cu microbuz până în satul Mara, ghidaj, prânz de tip brunch cu produse tradiționale realizate la fermă.

Avem pregătite, pentru oaspeții noștri, pachete turistice standard, pe care le putem personaliza în funcție de nevoi. Ne-am ales cu grijă tur-operatorii din lista de mai jos, după principiile care-i ghidează în activitate – și pentru că sprijină financiar proiecte de conservare a patrimoniului natural și cultural din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului.

Greenway Tour (Ocna Șugatag)  Email: office@maramuresgreenways.ro

Mara International (Baia Mare)  Email: info@mara-tour.ro

DiscoveRomania (Brașov) Email: office@discoveromania.ro

Apuseni Experience (Oradea),  Email: contact@apuseniexperience.ro