Evenimente

Joc de pe Cosău, satul Sârbi

DESCRIERE: Într-un sat care şi-a păstrat casele de lemn, meşterii şi instalaţiile tradiţionale, turiștii pot participa la obiceiul jocului în zi de sărbătoare

DATA: 10 aprilie, a 3-a zi de Paști

LOCUL: satul Sarbi, comuna Budesti

ORGANIZATOR: Primăria Comunei Budești

Village Warrior Camp 2018

DESCRIERE: Tabăra de mountain bike Village Warrior Camp va avea 2 ediții în 2018. Sunt așteptați atât bikeri experimentați, cât și cei mai puțin aventurieri pentru a explora peisajul și viața rurală, zona montană a Gutâiului presărată cu atracții și obiective naturale spectaculoase. În acest peisaj tradițional vor descoperi o rețea de drumuri forestiere, cărări și poteci care cu secole în urmă îl deserveau pe unul dintre eroii locali, Pintea Viteazul și pe haiducii săi.

DATA:  03 – 07 mai și 10 – 13 mai

LOCUL: satul Breb, poalele Munților Gutâi, în inima Maramureșului istoric

ORGANIZATOR: The North Quest

Tânjaua Hotenarilor

DESCRIERE: Un obicei agrar străvechi ce îl celebreaza pe cel dintâi gospodar ieşit la arat sărbătorit de comunitate printr-un ritual al spălării în cel mai apropiat fir de apă, Darasca. Până acolo, gospodarul aşezat pe tileaga de la plug este tras cu 6 tînjele înstruţate cu crengi de mesteacăn, panglici multicolore şi şterguri brodate de 12 feciori înjugaţi şi mînaţi de pogonici, cu biciul.
În spate vine udătorul cu alt grup de fete şi feciori, care au rolul de a-l păzi pe sărbătorit să nu fugă de pe tileagă la pîrîu şi să se spele singur. Dupa numeroase incercari de evadare, sarbaritul este spalat pe fata intr-un gest care simbolizeaza purificarea sa si a intregii comunitati. Astfel, el ar scăpa de obligaţia de a cinsti tot satul, cum era obiceiul în urmă cu 50 de ani, de exemplu, cînd tot satul număra o mînă de oameni, serbarea ce urma desfăşurîndu-se cu ospăţ, ceteră şi joc.
Apoi bătrânii satului rostesc cuvinte menite să influențeze fertilitatea ogoarelor și să înduplece Soarele să rodească pământul.

DATA: 6 mai

LOCUL: satul Hoteni, comuna Ocna Sugatag

ORGANIZATOR: Primăria Comunei Ocna Șugatag

Festivalul „Nu vă uitaţi că-s micuţ”

DESCRIERE: Ansambluri populare de copii din toate zonele Maramureşului se adună de Rusalii, pe Valea Cosăului, în comuna Budeşti, unde se vor întrece în dansuri şi cantece tradiţionale. Cu această ocazie va fi organizat și un târg al meșterilor populari, care vor oferi participanților posibilitatea de a cunoaște și de a achiziționa produse cu specific local.

DATA: 27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii

LOCUL: Budesti

ORGANIZATOR: Primăria Comunei Budești

Ziua Crestei Cocoșului 2017, ediția a III-a

DESCRIERE: Ziua ariei protejate Gutai – Creasta Cocoșului – activități outdoor in aria protejată, viața la stână – participarea vizitatorilor la acivitățile din stână.

DATA: 8 iulie

LOCUL: Creasta Cocoșului, Masivul Gutai

ORGANIZATOR: Asociația EcoLogic

Festivalul Gulaşului

DESCRIERE: La Ocna Şugatag are loc Festivalul Gulaşului, unde bucătari amatori şi profesionişti se întrec în prepararea celui mai gustos gulaş. După degustarea bucatelor are loc premierea câştigătorului, iar mâncarea trebuie musai udată cu ”horincă”

DATA: 2 septembrie, prima duminică din septembrie

LOCUL: Ocna Șugatag

ORGANIZATOR: Primăria Comunei Ocna Șugatag

Creasta Cocoșului Trail Race 2018

DESCRIERE: concurs de alergare montană – maraton, semimaraton și cross

DATA: 22 septembrie

LOCUL: cu pornire/sosire în Breb

ORGANIZATOR: Vertical Sport

Click here to change this text