Evenimente

Calendarul evenimentelor din 2020 – Destinația Eco Maramureș, zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului

Joc pe Cosău ediția a XIV-a

Data: 21 aprilie 2020
Locul de desfășurare: Sârbi
Organizator: Primăria Comunei Budești și Consiliul Județean Maramures
Descriere:
Festival folcloric în Sârbi, la care participă formații artistice din mai multe județe: Maramureș, Bihor, Cluj. Într-un sat care şi-a păstrat casele de lemn, meşterii şi instalaţiile tradiţionale, turiștii pot participa la obiceiul jocului în zi de sărbătoare, în a treia zi de Paști.
De obicei festivalul este început printr-o paradă a portului popular, după care urmează spectacolul artistic.

Village Warrior Camp 2020

Data: 7 – 10 mai 2020
Locul de desfășurare: Breb
Organizator: The North Quest
Descriere:
La tabăra de mountain bike “Village Warrior Camp” sunt așteptați bikeri iubitori de natură pentru a explora peisajul și viața rurală, zona montană a Gutâiului, presărată cu atracții și obiective naturale spectaculoase. În acest peisaj tradițional vor descoperi o rețea de drumuri forestiere, cărări și poteci care cu secole în urmă îl deserveau pe unul dintre eroii locali, Pintea Viteazul și pe haiducii săi.

Tânjaua Hotenarilor, ediția a LII-a

Data: 10 mai 2020
Locul de desfășurare: Hoteni
Organizator: Primăria Comunei Ocna Șugatag

Descriere:
Un obicei agrar străvechi, semnalat încă din 1870, ce îl sărbătoreşte pe cel dintâi gospodar ieşit la arat. Acesta este petrecut de săteni în straie de sărbătoare, cu alai, alături de feciorii care poartă 12 „tânjele” împodobite cu ramuri de mesteacăn, panglici și ștergare. Alaiul se îndreaptă spre valea Dărasca, unde sărbătoritul este udat pe fată, fiind rostite invocații pentru roade bune și un an bogat. Până să ajungă la râu, acesta încearcă să fugă și să ajungă primul la râu, dar este bine păzit și adus înapoi de sătenii vigilenți.

Festivalul „Nu vă uitați că-s micuț” ediția a XXI-a

Data: 07 – 08 iunie 2020
Locul de desfășurare: Budești
Organizator: Primăria Comunei Budești și Consiliul Județean Maramureș
și

Târgul meșterilor populari ediția a IX-a

Data: 07 – 08 iunie 2020
Locul de desfășurare: Budești
Organizator: Primăria Comunei Budești și Consiliul Județean Maramureș
Descriere:
Ansambluri populare de copii din toate zonele Maramureşului se adună de Rusalii, pe Valea Cosăului, în comuna Budeşti, unde se vor întrece în dansuri şi cantece tradiţionale. Cu această ocazie va fi organizat și un târg al meșterilor populari, care vor oferi participanților posibilitatea de a cunoaște și de a achiziționa produse cu specific local.

Învârtita Vălenarilor

Data: 16 august  2020
Locul de desfășurare: Văleni
Organizator: Primăria Comunei Călinești
Descriere:
Învârtita Vălenarilor este o sărbătoare populară, la care participă ansambluri de dansatori, dar și cântăreți populari, pe scena din centrul comunei. Însă, nu doar autoritățile locale se implică, cât și sătenii care întind mese cu produse tradiționale, bucatele locului și miere, în curțile gospodariilor lor, tot acest tablou frumos colorat, fiind încoronat de frumusețea naturii din acea perioadă.

Festivalul Gulașului

Data: 06 septembrie 2020
Locul de desfășurare: Ocna Șugatag
Organizator: Primăria Comunei Ocna Șugatag

Descriere:
La Ocna Şugatag, în prima duminică din septembrie, are loc Festivalul Gulaşului, unde bucătari amatori şi profesionişti se întrec în prepararea celui mai gustos gulaş. După degustarea bucatelor are loc premierea câştigătorului, iar mâncarea trebuie musai „udată” cu horincă. Cuvântul ”gulaș” înseamnă în maghiară ”pastor de vite”. Pe vremuri se numea ”carne de gulaș, însemnând carne de vită gatită de pastorii de vite. Prima rețetă din zonă în care a fost descris gulașul ca și metodă de preparare datează încă din 1787, când Ocna Șugatag era unul din principalii furnizori de sare al Imperiului Austro-Ungar. Prepararea gulașului nu a suferit modificări de-a lungulul timpului, ingredientele și combinarea lor, rămânând neschimbate.

Creasta Cocoșului Trail Race

Data: 18-20 septembrie 2020
Locul de desfășurare: Masivul Gutâi
Organizator: Ski & Bike

Descriere:
Concurs de alergare montană în Masivul Gutâi: semimaraton.

Seară de poezie N.Stănescu

Data: 25 septembrie 2020
Locul de desfășurare: Desești;
Organizator: Primăria Comunei Desești

Descriere:
Se împlinesc 41 de ani de când la Desești, în prag de toamnă se cinstește poezia, încununată cu Marele Premiu Nichita Stănescu.
De peste 40 ani, la finele lunii septembrie, curtea casei părintești a poetului Gheorghe Pârja devine o resedință a poeziei românești, unde răsună versurile marelui poet, dar, alături de el și-au găsit încurajarea multe nume mari ale poeziei romanești și nu numai.

Târg de iarnă caritabil

Data: 5 decembrie, 2020
Locul de desfășurare: Ocna Șugatag;
Organizator: Primăria Comunei Ocna Șugatag

Descriere:
Târg caritabil, unde se strâng zeci de persoane cu suflet mare, pentru a ajuta familii nevoiașe din comună. Se pun la vânzare, de la sarmale, gogoși până la ornamente de Crăciun, iar acestea pot fi achiziționate, de oricine dorește, în schimbul unei donații.
Acesta se defășoară prin intermediul suportului autorităților locale, pensiunilor din zonă, asociațiilor și bisericilor.

Festival de colinde ”In orașul Viflaim” ediția a IV-a

Data: 6 decembrie 2020
Locul de desfășurare: Budești
Organizator: Primăria Comunei Budești

Descriere:
În data de 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Nicolae. Se spune ca în această zi, se deschide cerul și Sf. Nicolae poate fi văzut alături de Dumnezeu. Pentru a-l sărbători pe Sf. Nicolae, cei din Budești organizează un concert de colinde.
În Maramureș acesta este prilej de a sărbători hramul bisericii de lemn din Budești construită în 1643, tot închinate fiind si bisericile din localitațile: Bogdan Vodă, Glod, Ferești, Corneși și Vișeul de Sus.

Obiceiuri de Crăciun

Data: 24-26 decembrie 2020
Locul de desfășurare: toate cele 12 sate ale comunelor Budești, Călinești, Desești, Ocna Șugatag
Organizator: sunt obiceiuri de iarnă păstrate și practicate de localnici
Descriere:
În noaptea de ajun, în toate satele din zonă, colindătorii sunt primiţi în casele luminate şi gătite de sărbătoare pentru a vesti Naşterea Domnului. În 25 decembrie, în Budești are loc concertul de colinde „Mândră-i sara de Crăciun”, iar în 27 decembrie „Jocul satului” Ambele evenimente se desfășoară la Căminul cultural din centrul de comună.
Tot în aceeași perioadă (27-28 decembrie), are loc la Sighetul Marmației, în apropierea destinației de ecoturism, Festivalul de Datini si obiceiuri de iarnă, festival a cărei prime ediții a avut loc in anul 1969, și a devenit un punct de referință pentru Maramureș.

 

Click here to change this text