Vizite la meșteri populari

Încă mai puteți vedea, călătorind prin satele din Maramureș, meşteri făurind cu mâinile lor lucruri trebuincioase în gospodărie, de la cana şi blidul de lut la podoabe şi unelte de lucru, de la cerga de pe pat până la cămeşa de sărbătoare, de la lingura de lemn până la poarta monumentală.

Iată-i pe cei câțiva care au adus cu ei, în secolul al XXI-lea, arta maramureşeană:

Arta lemnului: Petric Ioan, Tiran Ioan, Vasile Sima (Breb),

Textile și podoabe tradiționale: Maria Bledea, Pop Ileana, Petric Maria (Breb), Pălăguța Bârlea (Mănăstirea)

Clopuri maramureșene: Vasile Borodi (Sârbi) și Borodi Victorița (Budești)

Cojoace: Dumitru şi Sultănica Bledea (Sat Şugatag) sau Chindriș Pălaghie (Călinești)

Dacă doriți să-i vizitați, urmăriți semnalizarea gospodăriilor acestora – sunt 20 astfel de meșteșugari în întreaga zonă – sau cereți îndrumări de la proprietarul pensiunii în care sunteți cazați.

Lista meșterilor

Dacă doriți o excursie de o zi pe la meșteșugarii Maramureșului, luați legătura cu Greenway Tour, care vă poate facilita un tur pe la meșteri, plus posibilitatea de a învăța, alături de ei, să confecționați voi înșivă obiecte care poartă identitatea locului: zgărdane (obiecte de podoabă din portul popular), clopuri maramureșene, obiecte din pănură (păpuci din lână) sau mici sculpturi în lemn. Obiectele confecționate le puteți lua acasă; vă vor aduce aminte de zilele petrecute în Maramureș într-un fel cu totul special.

Excursia organizată de Greenway Tour include vizite şi lecţii la doi meşteri populari, ghidaj şi transport, masă de prânz, imagini foto/video ale excursiei pe suport DVD.

Detaliile de contact le găsiți aici.