Atracții din apropiere

BISERICA IEUD DEAL, monument UNESCO, este cea mai veche biserică maramureșeană, fiind datată 1364. În podul ei a fost descoperit Codicele de la Ieud, scris cu litere chirilice și considerat a fi cel mai vechi text scris în limba română (datat 1391); azi codicele e păstrat la Biblioteca Academiei Române.

În interiorul bisericii puteți vedea pictura post-bizantină a lui Alexandru Ponehalschi, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Maramureșul secolului al XVIII-lea, care înfățișează Judecata de Apoi și scene din Vechiul Testament.

Dacă vizitați biserica în septembrie, puteți participa la hram, care se sărbătorește pe în ziua de Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie); localnicii vor veni la biserică în costume tradiționale.

PONT: Încercați să descoperiți și să descifrați, sub unele dintre ferestrele bisericii, inscripțiile scrise în limba română.

PĂSTRĂTORUL CHEII: Vasile Pleș

MUZEUL ETNOGRAFIC PLEȘ îl găsiți la poalele dealului pe care este amplasată biserica. Muzeul este, de fapt, o fostă gospodărie maramureșeană transformată de membrii familiei Pleș, cu pasiune și respect pentru istorie, într-un mic muzeu popular. Casele sunt foarte bine conservate în starea lor originală și adăpostesc creații de port popular, obiecte și unelte de lemn și mobilier vechi din lemn.

ADRESA: Ieud, nr. 909

PROGRAM DE VIZITARE: luni – vineri, 8.00 – 20.00. Tel: 0262.336.104

Biserica de lemn de la Bârsana este monument UNESCO și a fost construită în anul 1720 pe un alt amplasament, fiind mutată de către săteni în 1806 în actuala locație, pe dealul Jbâr; motivele pentru strămutarea bisericii par a fi multiple, unii vorbind despre o legendă a cimitirului victimelor ciumei, alții despre dorința sătenilor de a proteja în contextul răspândirii cultului catolic.

Pictura murală, care are caracter moralizator, este realizată de Toader Hodor, un artist maramureșean care a introdus elementele de stil baroc și rococo în limbajul artistic din zonă.

Hramul bisericii de sărbătorește la Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie.

PONT: Încercați să identificați picturile cu cetele de îngeri care au trupurile acoperite cu ochi.

PĂSTRĂTORUL CHEII: preotul Gheorghe Urda

Mănastirea Bârsana a fost ridicată în 1993 pe vatra vechii mănăstiri datată din sec. XIV care a fost distrusă în secolul XVIII. Ansamblul monahal, construit din lemn, după tradiția locală  este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela, casa maiștrilor atelierul artiștilor și muzeul care găzduiește cărțile sfinte ale Maramureșului și o minunată colecție de artă populară.

Poate că vizita la cimitir nu este neapărat un lucru de făcut în vacanță, însă cel de la Săpânța se deosebește atât de mult de ceea ce știm despre cimitire încât a devenit o atracție turistică unică, din câte știm, în lume.

Cimitirul, care cuprinde aproape 1.000 de cruci viu colorate – având un fundal albastru, devenit iconic – este o colecție de picturi naive și poeme ironice care (re)aduc la viață fragmente reprezentative din traiul și ocupațiile locuitorilor din Săpânța. Epitafurile sunt scrise la persoana I, în grai popular. Mare parte au fost scrise, vreme de peste jumătate de veac, de meşterul Stan Ioan Pătraș, întemeietorul “cimitirului vesel”. În 1977, când acesta s-a stins, tradiția a fost dusă mai departe de meşterul cioplitor în lemn Dumitru Pop Tincu.

Pe o uliță lăturalnică din apropierea cimitirului găsiți Casa Memorială Stan Ioan Pătraş – un mic muzeu care oferă vizitatorilor, în afara miniaturalelor cruci pictate, sculpturilor masive şi a basoreliefurilor, o bogată colecţie de icoane pictate pe sticlă, blide frumos decorate, costume populare săpânţene, cergi şi o suită de fotografii ale meşterului şi ale apropiaţilor acestuia. Un bust al meşterului, dăltuit în piatră, se află în faţa casei şi a atelierului său.

PONT: Citiți epitafurile din cimitir și căutați-le și pe cele care nu sunt neapărat „populare”; vă vor ajuta să înțelegeți istoria satului, felul oamenilor de a fi și ocupațiile lor.

PROGRAM DE VIZITARE: zilnic, 10.00 – 18.00.

TAXĂ DE INTRARE: adulți 8 lei, copii 4 lei.

Trenul cu aburi, supranumit Mocănița, circulă pe ultima cale ferată forestieră activă din Carpați pe care încă se mai transportă lemn din pădurile de pe Valea Vaserului până la fabricile de prelucrare din Vișeu de Sus.

Din mai până în octombrie, Mocănița îi poartă pe turiști de la gara din Vișeu de Sus până la stația Paltinu pe un traseu spectaculos – printre dealurile, munții și poienile din Parcul Natural Munții Maramureșului. Traseul are 21 km și călătoria durează aproximativ două ore în care sunt incluse două pauze pentru cafea și alimentarea locomotivei cu apă; staționarea la Paltinu durează aproximativ o oră jumătate, în funcție de starea vremii – aici puteți lua masa în aer liber sau în foișoarele din lemn ori puteți face o scurtă drumeție. Ocazional, aici se organizează evenimente speciale, precum concerte de muzică clasică, brunch-uri și obiceiuri de sărbători religioase sau călătorii de lună plină.

PROGRAM 1 mai – 29 iunie / 18 septembrie – 2 noiembrie

PLECAREA: În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică la ora 9.00, din Vișeu de Sus, cu întoarcere la ora 14.30.

PROGRAM 3 iulie – 14 septembrie (sezon de vârf)

PLECAREA: Zilnic, de la ora 9.00, cu întoarcere la ora 15.30.

IMPORTANT DE ȘTIUT: Pentru mersul trenului la evenimente speciale, vă rugăm să consultați programul de pe site www.cffviseu.ro.

INFORMAȚII: Puteți solicita la info@cffviseu.com, tel. +40 262 353 381 (între orele 8.00-9.00), mobil +40 744 686 716 (între orele 8.00-19.00).

BILETELE: Le puteți cumpăra din gară, începând cu ora 7.00 și costă 57 lei / 53 lei (sezon de vârf) pentru adulți, 49 lei / 45 lei (sezon de vârf) pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități și 39 lei / 36 lei pentru copii (copiii cu vârsta mai mică de 6 ani care circulă cu părinți beneficiază de gratuitate).

ADRESA: Strada Cerbului, nr. 5, Vișeu de Sus.

Probabil cel mai tulburător muzeu din România este Memorialul din Sighet – un loc care stă azi mărturie pentru facerea “omului fără memorie”; a omului căruia i-a fost interzis, cu o brutalitate nemaiîntâlnită, să știe și să gândească altceva decât îi permitea regimul politic. Tocmai de aceea memorialul e, din această perspectivă, cu mult mai mult decât un muzeu: e un act de justiție istorică. Ne recuperăm, prin el, memoria.

Memorialul îl găsiți în fostul penitenciar politic din Sighet, o clădire din centrul orașului ridicată în 1897 de autoritățile austro-ungare. I se spunea, oficial, unitate de muncă – “Colonia Dunărea”; era, de fapt, un centru de represiune și exterminare al elitelor intelectuale ale României. Aici au fost aduși, în perioada 1948-1955, politicieni de frunte, universitari, scriitori, economiști, ziariști, preoți și toți cei care opuneau rezistență, într-un fel sau altul, regimului comunist. Celulele în care au murit oameni mari ai istoriei interbelice – fostul premier țărănist Iuliu Maniu, de exemplu, ori politicianul liberal Gheorghe Brătianu – au fost reconstituite și sunt conservate, azi, în Memorialul Sighet.

Veți înțelege, vizitând muzeul, mai mult decât v-ar putea învăța vreodată o carte de istorie: fiecare celulă recreează, prin documente originale, instalații audio și video, fotografii și alte exponate, fața nevăzută a comunismului: colectivizarea forțată, înregimentarea ideologică a învățământului și a presei, epurările politice, viața din penitenciare și din centrele de muncă, tehnicile de anchetă și metodele de tortură, lupta nucleelor de rezistență. Veți putea înțelege, de asemenea, și cum s-au instalat la putere în 1946, prin fraudă în alegeri, comuniștii.

Iar Sighetul e doar una dintre pușcăriile în care au fost exterminate elitele românești; veți găsi, în holul Memorialului, întreaga hartă a universului penitenciar românesc. E o imagine memorabilă; și cât timp va rămâne aici, vom putea spune că am reușit să învingem, prin sacrificii mute făcute vreme de jumătate de veac, “omul fără memorie”.

 

PROGRAM:

15 aprilie – 15 octombrie: luni-duminică 9.30-18.30;

6 octombrie – 14 aprilie: marţi-duminică 9.30-16.30, luni închis.

 

BILETE: adulţi 7 lei; elevi, studenţi, pensionari 4 lei; beneficiază de gratuitate foști deținuți politici, persoane cu dizabilități, ziariști.

 

ADRESA: Str. Corneliu Coposu, Nr. 4, Sighet

TELEFON/MAIL: +4 0262.319.424, +4 0262.316.848; email: muzeu@memorialsighet.ro

Muzeul, care e de fapt un sat în miniatură – refăcând structura și dispunerea clasică a unui sat maramureșean – a fost inaugurat în 1981 și aparține de secția Etnografie a Muzeului Maramureșului.

Găsiți aici, foarte bine conservate, case-monument din secolele XVII, XVIII și XIX înconjurate de anexele lor tipice (porumbar, șură, cotețe etc.) – toate dispuse pe ulițe care duc spre biserica din lemn din secolul al XVI-lea, adusă din Oncești și reconstruită pe micul deal din muzeu. În incinta comlexului puteți vedea, de asemenea, și o veche moară de lemn acționată de apă.

Veți descoperi în muzeu, în plus, și case aparținând minorităților care au trăit în Maramureșul istoric – evrei, ucrainieni, maghiari și germani.

 

PROGRAM: Deschis zilnic, tel. 0262.314.229, muzeulmaramuresului@yahoo.com

ADRESĂ: Str. Muzeului, nr. 1

Cea mai înaltă cădere de apă din România, Cascada Cailor, se află în Munții Rodnei, în apropiere de Borșa: se formează la o altitudine de 1.300 metri, iar căderea propriu-zisă de apă are o înălțime de 90 metri.

Numele cascadei vine de la o legendă. Se spune că într-o vară, când oamenii au venit aici la pășunat, și-au lăsat caii pe muntele Piatra Rea – iar caii, încolțiți de urși pe platoul de deasupra cascadei de azi, ar fi căzut în prăpastie, încercând să scape.

Puteți ajunge la Cascada Cailor:

Pe JOS, mergând pe poteca marcată dinspre Complexul Turistic Borșa (2 ore)

CU TELESCAUNUL, tot de la Complexul Turistic Borșa – de la punctul de sosire va trebui să coborâți pe jos, 15 minute, spre cascadă; ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00.

Există lângă Cavnic – la 20 km de Ocna Șugatag, două complexuri de schi:

ROATA/SUPERSKI, cu 5 pârtii de dificultate mică, medie și crescută și o lungime totală de 6 km

ICOANA CAVNIC, cu 5 pârtii de dificultate mică și medie și cu o lungime totală de 8.5 km

Ambele complexuri oferă servicii de închiriere și lecții de schi și de snowboard.

De asemenea, găsiți complexuri de schi și în apropierea zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoșului – la Mogoșa, Şuior și Izvoare.