Pădurea Crăiască

Dacă urmărești cu degetul pe hartă drumul care urcă de la Cavnic spre Sighetu Marmației, vei vedea pe partea stângă, strâns lipită de conturul stațiunii Ocna Șugatag – binecunoscută pentru apele ei sărate – o pată mică, alungită și compactă de culoare verde. Mică e doar pe hartă: în realitate, în cele 44 de hectare de pădure seculară te poți pierde dacă te lași dus de instinctul latent de explorator.

Pentru că acolo, în marginea Ocnăi Șugatag, e Pădurea Crăiască – un codru secular în care, la aproape 500 metri altitudine, încă viețuiesc stejari monumentali din vremea războiului de independență; sunt arbori înalți, de 28-30 metri în medie, cu trunchiuri de 60-80 de centimetri diametrul.

Dar ce face cu adevărat valoroasă Pădurea Crăiască e asocierea neobișnuită de arbori – stejarul pedunculat, laricele și gorunul; ba chiar veți găsi, pe alocuri, și cireși, tei, carpeni și jugaștri. Veți găsi de asemenea în Pădurea Crăiască – declarată rezervație de semințe – și specii endemice, specifice Carpaților – precum sor-cu-frate, o floare cu petale galbene și violet, dar și pușca dracului, plantă ocrotită cu flori albastre. Cât despre păsări, sunt un magnet pentru iubitorii de birdwatching: veți descoperi, aici, o densitate neobișnuită de păsări, printre speciile rare numărându-se vânturelul roşu, ciocănitoarea de stejar, ciocârlia de pădure și multe altele.

În Pădurea Crăiască puteți face drumeții – există două trasee ce accesează pădurea, din care unul este marcat pentru cicliști; puteți observa aviafauna; sau pur și simplu vă puteți odihni la adăpostul copacilor bătrâni de-un veac.

DACĂ AVEȚI NEVOIE DE ÎNDRUMĂRI, le găsiți la agenția locală de turism Greenway Tour, care vă poate ajuta cu sfaturi sau chiar vă poate organiza vizite ghidate în pădure. Ghizii locali vă pot povesti, și ei, despre speciile de copaci, flori și păsări – datele de contact le găsiți aici.

Traseul turistic care accesează  Rezervația Pădurea Crăiască:

 

Vezi harta aici

Harta Pădurea Crăiască – Tăurile de la Hoteni