Taurile Chendroaiei
Tăurile Chendroaiei sunt lacuri nivale, periglaciare, situate sub Creasta Cocoșului, la 1.043 m altitudine, pe versantul nordic al Munților Gutâi.
Tinovul are o suprafață de 2,7 ha, cu două ochiuri de apă în centru, cu aciditate crescută având un pH de 4,13.
Suprafața bombată, sub forma de dom, înalt de 4 m, este formată în marea majoritate de muschiul de tip arctic, pe care s-au instalat pernițe de afin, merisor, afin vânăt și răchițele. Turbăria adăpostește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte precum roua cerului (Drosera rotundifolia și Drosera intermedia) – dieta carnivoră ale acestor plante reprezintă adaptarea perfectă la un habitat sărac in nutrienți.
Acest ecosistem unic conține 95% apă, integritatea lui fiind menținută de stratul de plante vii și rădăcini care se împletesc pe suptafața tinovului.
Spre deosebire de alte ecosisteme, plantele moarte din tinov nu se descompun. Lipsa oxigenului din formațiunea acvatică neaerisită previne apariția microorganismelor (bacterii și fungi) responsabile de procesul de descompunere. În aceste condiții, plantele moarte se turbifică, aglomerându-se la fund sub forma unui zăcământ turbos. Formarea turbei este un proces de durată: pentru formarea a 1 cm de turbă, este necesar de aproximativ 10 ani. În momentul de față, grosimea stratului de turbă este de 8 m.
Tinovul este o sursă importantă de biodiversitate. El adăpostește o serie de animale microscopice precum rotifere, protozoare, larve de insecte, melci, dar si vertebrate precum tritoni, salamandre, întâmplător șopârle, vipere, păsări ajunse din pădurile învecinate în căutare de hrana.
Traseul turistic care accesează Rezervația Tăurile Chendroaiei:
- Breb – Lacul Morărenilor – Tăurile Chendroaiei – Drumul Măriuței – Masa de Piatră – Rezervația Creasta Cocoșului, marcaj cruce roșie. Download coordonate traseu
Harta Creasta Cocoșului – Lacul Morărenilor – Tăurile Chendroaiei