Tăurile de la Hoteni
Localnicii le spun „tăuri”, dar puțini sunt orășenii care știu ce înseamnă acest cuvânt. Dicționarul ne învață că tăul e în fapt „o apă stătătoare puțin adâncă” – sau, popular, „o baltă”. Tăurile de la Hoteni le găsiți aproape de intrarea în sat, pe dreapta cum vii dinspre Breb, și grupează, pe 2,51 ha, trei lacuri și o mlaștină. Biologii spun că lacurile sunt eutrofe, adică bogate în materie nutritivă, iar mlaștina e oligotrofă, adică săracă în minerale și nutrienți. Apa e puțin adâncă – ceva mai mult de două staturi de om, mai precis 4 metri – și adăpostește, sub stratul plutitor de turbă, o bogăție de forme de viață greu de găsit în alte zone umede.
Există aici, de exemplu, plante carnivore – care au supraviețuit, spun biologii, erei graciare – iar în cele două lacuri de formă alungită, al căror luciu are o culoare maronie specifică, dată de cele 150 de specii de alge, trăiesc specii de pești unice în zonă și, oricât ar părea de greu de crezut, broaște țestoase de apă dulce. Cu alte cuvinte, o mie de motive pentru care Tăurile de la Hoteni să fie declarate rezervație de importanță științifică.
DACĂ AVEȚI NEVOIE DE ÎNDRUMĂRI, le găsiți la agenția locală de turism Greenway Tour, care vă poate ajuta cu sfaturi sau chiar vă poate organiza excursii de o zi în rezervație, în funcție de activitățile pe care le alegeți. Tot la Greenway Tour puteți afla informații despre pachete turistice de mai multe zile în care să includeți și alte tipuri de activități.
Traseul turistic care accesează Rezervația Tăurile de la Hoteni:
- Ocna Șugatag – Hoteni – Tăurile de la Hoteni – Breb, marcaj cruce roșie. Download coordonate traseu